Az "ötórai tea" kialakulása

2016. november 22. - 17:11
Az "ötórai tea" kialakulása

Az 1800-as évekig bármely napszakban fogyasztottak teát, persze akik viszonylag magas ára ellenére megtehették, különösen az esti vacsora utáni teázás volt divatos. Nem létezett a mai "ötórai" vagy délutáni teaidő, ahogy manapság divatos. A délutáni teaivás brit szokása Anna bredfordi hercegnőnek köszönhető. A hercegnő délutánonként rendszeres rosszullétre, gyengeségre panaszkodott, ezért a személyzettől teát és teasüteményt rendelt szobájába. Néhány hét alatt annyira megkedvelte új szokását, hogy barátait is meginvitálta délutánonként. Hamarosan szerte Londonban híre ment a társasági eseménynek, majd rövidesen divatba jött a délutáni teázás melleti kellemes társalgás.A rohamosan terjedő új szokást a kézművesipar is hamar felismerte. Fémművesek, porcelánkészítők és sok más iparos készített az új módihoz elegéns kiegészítőket. A kialakuló szakácsirodalom is egyre nagyobb teret szentelt a megfelelően elkészített és szervírozott tea tudományának, különös tekintettel a tea mellé párosítható ételek bemutatásának.