Az elfeledett tea

2019. szeptember 07. - 17:09
Teaválogatások

Minél kevesebb a vásárló, annál több a "szabadidő". Nyáron ez mondhatni természetes jelenség egy teaház életében. Ilyenkor aztán könnyen előfordul, hogy ennek ellensúlyozásaként többet kísérletezem a teákkal, kipróbálok ezt-azt, összekeverek első hallásra össze nem illőeket (majd rájövök, hogy nem véletlenül nincsen olyan kompozíció vagy épp felfedezek valami isteni teakompániát), valamint újra kóstolgatok olyanokat, melyeket már régen nem ittam.

Így került képbe ezúttal a Nepal First Flush nevezetű ízesítetlen fekete tea. A neve nem csal, valóban Nepálban termesztik, így kicsit mintha belekóstolhatánk ennek a távoli kultúrának ízébe. Ez már önmagában örömteljes szerintem, függetlenül az ízélménytől. Szerencsére viszont az is újabb élvezet, ugyanis irtó finom főzetet ad - telt, zamatos és a frissesség érzetét keltő, gyümölcsös, édes illatú, vöröses színben pompázó nedű. Egyébként éppen ezért Kínában vörös teának nevezik azt, amit mi feketének hívunk - hiszen ha ránézünk a legtöbb fekete tea főzetére, az inkább fénylik a vörös sötét árnyalataiban. Ha pedig ezt vesszük alapul, téves a rooibos (vagy rooibush) "vörös teánaként" való megnevezése. Szóval, egy igazi csoda ez a tea, egyszerre testes mégis halványan virágporos, könnyed ízzel ajándékoz meg, mely nem igényel egy gramm édesítést sem. Tejjel is megkóstoltam: nagyon finom, de nem igényli különösképpen. Elkészíteni végtelenül egyszerű, ahogyan a legtöbb feketét (vagy vöröset), 100 fokos vízzel ildomos leönteni és 3-4 perc letelte után távolítható el a teafű. Megízlelhetjük a második vagy akár harmadik leöntését is ugyanannak a fűnek, azok is még értékes kortyokat tárolnak magukban.

Ha már ennyire belementem, zárásként elárulok még egy kis teafortélyt: a legtöbb itallal ellentétben, a teákat nemhogy szabad, hanem különösen érdemes szürcsölve iszogatni. Ha így teszünk, többlet oxigén kerül bele ami intenzívebbé teszi a tea ízét, tehát pontosabb képet kapunk a valódi zamatáról.

Stenczel Timi írása, személyesen is találkozhatnak vele a Somerset Teahouse Árkád üzletében. 

2019.09.07.