Assam Kardamir: a fekete tea ereje

2025. június 24. - 11:06
Assam Kardamir: a fekete tea ereje

Nagyon ritka, hogy egy egy teánkról külön és hosszan írunk, de az Assam Kardamir fekete teánk megérdemli, mivel sokkal több annál, mint egy kiváló minőségű, assami fekete tea rengeteg aranyló rüggyel, amelyből sűrű, sötét, zamatos fekete teát lehet készíteni. Történelmi gyökerekkel rendelkező lenyűgöző tea ő, amit meg kell ismerned. 

 

Az Assam Kardamir tea történelme

Merthogy ennek a teának nem története, hanem történelme van. Az Assam Kardamir fekete tea történelme az 1820-as évekig nyúlik vissza, amikor a britek elkezdték a teatermesztési projektieket Assamban, hogy a saját belső piacukra is biztosítsák a teát. 

Az igazi mérföldkő 1836-ban történt, amikor Chubwa - India első kereskedelmi teaültetvénye - megalakult, és kialakult a máig ismert assami ízvilág. Az asszámi teák gyorsan híressé váltak az erőteljes, malátás ízükről, amit a Brahmaputra folyó völgyének termékeny talaja és a trópusi éghajlat biztosít. Ezek a teák igazi ritkaságok, amelyek minden kortyban visszaidézik Assam gazdag történelmét és kultúráját. A különleges ízviláguk, amely a földesség és a malátás jegyek harmóniájából születik, egyedülálló élményt nyújt minden tea rajongónak.

 

Tea még nem volt ennyire mély, földes, mégis simogatóan lágy

Meg kell kóstolnod, hogy elhidd. Az Assam Kardamir fekete tea egy ízorgia, egy különleges tea, amely sűrű, sötét és mégis rendkívül zamatos, jellegzetes barackos ízjegyeket rejt magában, melyek különlegessé teszik minden egyes kortyot. A finom, apróbb szálú levelek rengeteg aranyló rügyet rejtenek, ami hozzájárul a gazdag és intenzív ízélményhez. A tea főzete világos vörös-barna színű, a levelek fekete, sötétarany tónusúak, ami vizuálisan is tükrözi a tea gazdagságát. Az íze erőteljes, de sosem keserű – inkább malátás és földes, ami egy kellemes, erőteljes alapot ad. 

 

Így főzd tökéletesre

Ha szeretnéd érezni, amit leírtunk oda kell figyelned, ez egy kényes tea, csak akkor mutatja meg magát, ha komolyan veszed. A főzésekor fontos, hogy a megfelelő hőmérsékletet és áztatási időt válasszuk. Az Assam Kardamir fekete teát 3-4 percig érdemes áztatni 95-98 °C-os vízben. Ha tejjel szeretnéd fogyasztani, akkor 4-5 percig is áztathatod, hogy a tej krémessége és a tea íze harmonikusan egyensúlyozódjon. Ha édesen szereted a mézet javasoljuk hozzá, selymessé teszi. 

 

Varázsold kreatívvá

Az Assam teák általában annyira erőteljesek és olyan mélyen malátás ízűek, hogy gyakran fogyasztják tejjel vagy tejszínnel, még Indiában is. És éppen emiatt tudsz kreatívan bánni vele. Próbáld ki jeges teaként, szódavízzel és citrommal, ha egy hűsítő italra vágysz. Vagy készítsd el tejeskávéhoz hasonlóan, gőzölt tejjel és habbal, ha egy krémes és energizáló italt szeretnél.

Ha szereted az erőteljes fekete teákat, akkor az Assam Kardamir fekete tea biztosan elnyeri a tetszésedet. Próbáld ki különböző módokon, és fedezd fel a saját kedvenc variációdat!

Itt tudod megkóstolni: https://tea.hu/webaruhaz/tea/assam-kardamir-fekete-tea