50 érdekesség amit mindenkinek tudnia kell a teákról. 3 rész

2018. július 25. - 15:07
50 érdekesség amit mindenkinek tudnia kell a teákról. 3 rész

21. A tea egykor nagyon drága volt, ezért lezárt ládában tartották, amihez kulcsa kizárólag a ház asszonyának volt. Az ő felelőssége volt a drága teafű felügyelete.

22. Olaszországban olívalevélből is készítenek teát.

23. A szálas tea nagyjából két évig őrzi meg minőségét megfelelő, száraz fénytől védett helyen. Leginkább teásdobozban tárolható.

24. A filteres teák hat hónap után kezdik elveszíteni ízüket és minőségüket.

25. A délutáni teázást Bedford hercegnője, Anna hozta divatba, délutáni teára és édes süteményre invitálva vendégeket, a hosszú vacsora előtti időszakban az 1800-as években.

26. Teakészítéshez mindig friss fizet használjunk. A már egyszer felforralt víz jelentősen veszít oxigén tartalmából, így teánk, 'lapos' izű lesz.

27. A tradicionális angol teát délután 3 és 6 között szolgálják fel, minél később annál több kiegészítő falattal.

28. A XIX. sz. végén a zöld tea volt leginkább népszerű az USA-ban, majd a II. világháború miatt ellehetetlenült a beszerzés. Ekkor India lépett elő beszállítóvá, ahonnan kizárólag fekete tea érkezett, így ez lett a legnépszerűbb teafajta.

29. Az Earl Grey tea ízesítője a bergamot olaj. A bergamot Dél-Olaszországban termő citrusfajta, használják még lekvár és likőr készítéshez.

30. A tea szakzsargonban használatos 'orange pekoe' kifejezésnek semmi köze a narancshoz, a fekete teák kiváló minőségét jelöli.