50 érdekesség amit mindenkinek tudnia kell a teákról. 1 rész

2018. július 19. - 16:07
50 érdekesség amit mindenkinek tudnia kell a teákról. 1 rész

1. 1904-ben a St. Louis-i vásárban Richerd Blechynden teát szeretett volna eladni, azonban túl forró lévén senki nem vett belőle, így jégre öntve a teát próbálta lehűteni ami azonnal siker lett. Bár meg kell jegyeznünk az 1877-ben megjelent 'Házvezetés Virginiában' című kiadvány már említi a jeges tea készítés módját.

2. A teafilter felfedezése egy véletlennek köszönhető, 1908-ban Thomas Sullivan kis selyemzacskóba csomagolt kóstolómintákat vásárlói számára, s az egyikük az akkor szokásos fém teaszűrő használata helyett egyenesen a forró vízbe dobta a selyemzacskót. 

3. Vásároljon bármilyen teát is - fekete, zöld, sárga - az mind ugyanaz a növény, Camelia Sinensis, a tealevelek feldolgozásának mikéntje határozza meg, mi is lesz az eredmény.

4. a tealevelekből való jóslás művészetét tasseográfiának  hívjuk.

5 A legenda szerint Shen Nung kínai uralkodó fedezte fel a teát mint italt ie. 2737-ben a csészéjébe véletlenül hulló tealeveleknek köszönhetően.

6. A rooibush egy dél-afrikai növényből készült herba tea. A teához hasonlóan fermentálják, külsőre apró tűnek néz ki.

7. A teafű, a levegő páratartalmát magába szívja, ezért fontos hogy teásdobozban vagy speciális tea zacskóban tároljuk.

8. Tradicionálisan először a tejet öntötték a teáscsészébe, a porcelán kímélése miatt, ma már ez szükségtelen.

9. A Sherpa tea, egy speciális teakeverék, amely a nagy magasságban alacsonyabb hőmérsékleten felforró víz ellenére is élvezhető. Oolong és Darjeeling teák keveréke.

10. A krizantém herba tea igen népszerű Koreában és Kínában, láz és fejfájás csillapító hatást tulajdonítanak neki.