5 dolog ahogy soha ne idd a teát!

2023. február 15. - 10:02
5 dolog ahogy soha ne idd a teát!

Lu Yu szerzetes – akit a Tea Bölcse-ként is hívtak – még a kínai Tang dinasztia idején (618-907-ig uralkodtak) írta az első teáról szóló könyvet, igaz akkor már több mint 2000 éve termesztették a teát Kínában. Volt tehát majdnem 3000 (egyesek szerint 5000) évünk rájönni arra, hogyan ne igyuk a teát. Nézzük, mire jutottunk!

 

Mi a különös a teaivási rituálékban?

Az elmúlt 5000 év alatt az egyes országoknak – néha egymástól jelentősen eltérő – teázási rituáléik, szokásaik alakultak ki: legismertebbek ezek közül talán az angol ötórai tea, a kínai szokások és a japán (már a gésák idejéig visszanyúló) néha merev és protokolláris rítusok. 

Ám legyenek bármennyire is eltérőek a teázási szokások, van néhány olyan, amelyet kultúrától, szokásoktól függetlenül betartanak. Íme, ahogy soha ne idd a teádat!

 

Soha ne idd éhgyomorra

Elgondolkodtál már azon, vajon miért adnak a jobb teázókban valamilyen apró sütit a teád mellé? Vagy miért léteznek egyáltalán a teasütik?

Bármilyen csábító is reggel azonnal éhgyomorra meginni egy teát (igaz ez a kávéra is) mindenképpen egyél előtte valamit. Majdnem mindegy, hogy mit és az is, hogy mennyit. Lényeg az, hogy ne legyen üres a gyomrod, különösen akkor ne, ha a kedvenc teád magas koffeintartalmú. A legtöbb teában (de főleg a zöldben) vannak tanninok és koffein. Mindkettő irritálhatja a gyomrodat. Elkerülheted, ha akár egy darab kekszet megeszel a reggeli teád előtt: és így most kiderült a válasz a kérdésre. Azért van a tea mellett a keksz, hogy a teázás előtt elkerülhesd az üres gyomor effektet.

 

Ne igyál tegnapi teát

Ennek több oka is van. Ha néhány órát áll a tea akkor egyszerre veszíti el az eredeti, friss ízét és a benne levő vitaminoknak, nyomelemeknek és más tápanyagoknak is búcsút mondhatsz. (A kínaiak ezt annyira komolyan veszik, hogy szerintük a tegnapi tea méreg). Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenképp öntsd ki: a tea tökéletesen alkalmas arra, hogy eltüntesse a sötét karikákat a szemed alól vagy, hogy ápold a bőrödet vele. De tényleg ne idd meg.

 

Sose igyál tűzforró teát

Ha követed a blogunkat (vagy szeretsz teázni) akkor tudod, hogy a különböző teákat különböző hőmérsekletű vízben kell különböző ideig főzni ahhoz, hogy a tökéletes ízélményt nyújtsák. De ez nem jelenti azt, hogy a kész teát azonnal el kell kezdeni inni, tűzforrón, ahogy mondani szoktuk. Semmi értelme, mert rögtön az első korty kicsinálja az ízlelőbimbóidat és csak azt érzed, hogy forró. Másodsorban egészségtelen is: szétégeti a nyelőcsöved és a gyomrodat. Soha, sehol nem isznak forró teát. Várd meg míg kihűl!

 

Ne azonnal….

Ne igyál étkezés előtt és közvetlen utána se teát. Ha közvetlenül étkezés előtt iszod a teát akkor nem fogod eléggé élvezni az étel ízeit hiszen a teáé megváltoztatja és elnyomja. Minimum fél óra teljen el a tea és az étkezés között. Ugyanúgy ne igyál teát azonnal az étkezés után. Minden ital - beleértve a teát is - amelyet közvetlenül étkezés után fogyasztanak, csökkenti a gyomornedv koncentrációját, lassítja az emésztést és megzavarja az egész emésztőrendszert. Ha élvezni szeretnéd a teát, várj egy órát és utána fogyaszd (addigra az étel íze sem zavar majd be)

Különös, hogy a fenti szabályokat szinte az egész világon mindenhol betartják. Persze nem azt állítjuk, hogy bármilyen szabályt megszegsz, ha nem tartod be a fenti ajánlásokat: azt mondjuk, ha betartod, csodás teázási élményt kaphatsz.