A 2024 év trendje: a görög tea Ikaria mézzel

2024. január 22. - 09:01
A 2024 év trendje: a görög tea Ikaria mézzel

A görögök évszázadok óta használják a mézet és – akárcsak nekünk magyaroknak – különleges helyet foglal el kultúrájukban és a gasztronómiájukban. Mégis, amikor Görögországba nyaralsz eszedbe sem jut a mézes teát inni, inkább a görög kávékat, jeges frappékat választod. Ám most van egy új trend, amit ki kell próbálnod: az ikaria mézes tea. De mi annyira különleges ebben a teában? 

 

A méz ereje

A hagyományos nyugati orvoslás gyógyszerekkel, műtétekkel kezeli a betegségeket és csak kevés szó esik arról (és akkor sem feltétlen vesszük komolyan), hogy a megelőzés jobb, mint a kezelés. Vitathatatlan, hogy a legtöbb esetben a gyógyszerek megoldások az akut problémákra, igaz számtalan mellékhatással és kellemetlenséggel járnak. Ha mindebbe belegondolunk jobb a gondot megelőzni, mint megvárni. Így tett Stamatis Moraitis is.

A Blue Zones című filmben bemutatott görög-amerikai Stamatis Moraitis-nél halálos tüdőrákot diagnosztizáltak. Úgy dönt, hogy hazamegy Ikáriára meghalni, de addig is az ősei étrendje alapján étkezik és él. Az új étrendje kvercetinben - a teában, borban, mézben, gyümölcsökben és zöldségekben bőségesen megtalálható, erős antioxidánsban – gazdag, ő pedig – dokumentáltan – még 30 évet élt. És Ikaria legendája elkezdődött.

 

Hogyan készítik a méhek a mézet?

Talán ismered a loncvirágot, amelyik bibéjéből mi magunk is hozzájuthatunk nektárhoz, ha óvatosan kinyomtuk belőle. A nektár a méz fő összetevője. A méhek a virágokból szívják fel a nektárcseppeket, és a kaptárba viszik, ahol mézzé alakítják őket. A méhek szárnyaikkal szárítják ki a nektárt, amely így válik mézzé. Miután a méz összesűrűsödik, a méhek hatszög alakú méhsejtekbe csomagolják, és későbbi felhasználás céljából méhviasszal fedik be.

 

A méz egészségügyi előnyei

A görög méz különlegessége, hogy nem „tiszta”, hanem egy olyan komplex keverék, amely körülbelül 180-féle vegyületet tartalmaz, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, miközben kimagaslóan édes. 

Táplálkozási szempontból az ideális méz a friss, melegítetlen és minimálisan feldolgozott: tehát az, amit a természetben a méhecskéknél találsz. Az ilyen méz tartalmazza a legmagasabb koncentrációban a számunkra fontos hatóanyagokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat.

De ne váljon a cikk biológiai órává, ne mélyedjünk el ennél jobban a méz gyógyító erejében, fogadjuk el tényként. És azt is, hogy a méz finom. 

 

De miért különleges a görög méz?

A méhek a görög hegyek magaslatain őshonos növényekből készítik a mézet. Olyanokból, amely a világon sehol máshol nincs. Éppen ezért a görög mézet már az ókorban is a világ legjobbjának tartották, a Görögországban található sokféle fa és virág teszi tehát az országot a méhek játszóterévé.

 

Az Ikaria méz

Ikaria egy görög sziget az Égei-tenger keleti részén, már az ókorban "gyógyító szigetként" emlegették. Az ott gyűjtött ikariai méz 100%-ban tiszta, természetes, nem hőkezelt és semmilyen eljárásnak nem vetik alá. A méhészek a természetes beporzási ciklusokat követve mozgatják kaptáraikat, hogy a méhek az évszakok virágzó virágai között táplálkozhassanak. 

 

Ikaria a rejtett kincs

De miért írunk ennyire részletesen egy mézfajtáról? Azért, mert rejtett kincs. Ikaria szigetén a helyiek úgy vélik, hogy a ritka mézük a hosszú élet egyik titka. Számos beszámoló szerint a helyiek minden nap elfogyasztanak legalább egy teáskanálnyi mézet. Az idősebb férfiak azt beszélik, hogy ez a természet viagrája, bár erről nem léteznek tanulmányok. Az Athéni Egyetem viszont felfigyelt arra, hogy az ikariaiak kétszer nagyobb valószínűséggel érik meg a 90-es éveiket, mint mások.

 

Egy csésze ikariai mézes tea

Görögországban szinte mindenhol lehet kapni, ezért, ha legközelebb ott jársz, kérj a rendkívül népszerű frappé helyett egy csésze ikariai mézzel készült teát. A méz - mivel feldolgozatlan – lágy és selymes, szinte bájos ízt ad bármilyen teának (legjobb az egyszerű zöld vagy fekete teával, ne gyümölcsössel kérd), te pedig szinte az életerőt iszod meg: egy finom teát csodás mézzel…. 

Nem a reklám helye, de ha megkedvelted, vásárolj egy boltban, mert hazafele vámmentes shopokban a reptéren még soha nem láttuk.