admin blogja

Valóban egészséges a zöld tea?

A zöld teában igen nagy mennyiségben találhatunk vitaminokat és ásványi sókat. Aszkorbinsavat (C vitamin) a citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz a nyers levél. Megtalálható a zöld teában továbbá sokféle B vitamin is, amely a vízben oldódva hamar kikerül a főzetbebe. Napi öt csésze zöld tea kielégíti 5-10 százalékát a napi B2 vitamin, nikotin, B0 vitamin, pantothensav szükségletnek. Ugyanez az öt csésze zöld tea adja továbbá 5 százalékát a napi magnézium, 25 százalékát a kálium és 45 százalékát a napi mangánszükségletünknek.

Mennyi koffein van a teában?

Mennyi koffein van a teában?

A tea koffeintartalma nagy változatosságot mutat teafajtánkét de akár az elkészítés mikéntje is befolyásolhatja. A tea növény (camellia sinensis) természetes módon tartalmazza a koffeint.

A víz hőfoka és az áztatási idő alapvetően befolyásolja teánk koffein tartalmát. Így aztán a fekete és oolong teák többet tartalmaznak, mint az alacsonyabb forrázási hőmérséklettel rövidebb ideig készülő zöld és fehér teák.

Mit jelent a SFTGFOP1?

Az indiai és ceyloni teák hagyományos osztályozásáról van szó. Egy tea amely az 'SFTGFOP1' megjelölést viseli egy különlegesen finom első osztályú aranyrügyű fekete tea - . (Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - grade 1). Szemmel is jól látható ez az assami teákon. Bővebb magyarázatért lásd a Mi is az a "SFTGFOP1"? lapot (angolul). Itt utánanézhetsz a teák különböző osztályainak, illetve az osztályozás bonyolult rendszerének.

Mi van a "gyógynövény-, herbateák"-ban?

A herbateákban valójában nincs igazi tealevél, mivel ezek rendre a világ sok részéről származó gyógynövények és fűszerek keverékéből állnak, mint például a rózsabimbó, menta, trópusi hibiszkusz, kínai vagy ceyloni fahéj és még sok minden más. Ekkor a természetes növényi hozzávalók keveréke segítségével születnek meg a különleges ízek és színek a halovány-sárgától a mélyvörösig.

Mi is a tea?

Az igaz "teát" a Camellia Sinensis (teacserje) leveleiből főzik. A növényt először Kínában kezdték termeszteni több mint kétezer éve; az ország déli erdeiben őshonos ez a fa (igen, fa!), vadon él továbbá Indiában, Vietnámban. Kínai szerzetesek hoztak létre ültetvényeket Japánban, európai (leginkább angol) kereskedők Indiában, Sri Lankán (Ceylon) és más országokban.

Almás tea

 A zöld tea és az alma antioxidáns hatású vegyületei hatékonyan védik érrendszerünket.

Hozzávalók négy személy részére:

4 dl zöld tea

4 db közepes méretű alma

1dl 100%-os almalé.

Elkészítése: Készítse el a zöld teát úgy, hogy a leveleket körülbelül öt percig áztatja. Az almát közben hámozza meg, vágja fel vékonyabb szeletekre, majd turmixolja össze a teával és az almalével.
Tipp: Ez az ital nagyon sokféleképpen kombinálható, mivel ízlése szerint különböző alma- és teafajtákat használhat hozzá.

Tea növénytan

A tea növénynek sötétzöld, lándzsaformájú, bõrszerűen csillogó és finoman fogazott levelei vannak. A levélrügyek egy selymes piheszerű anyaggal vannak körbevéve. A teának fehér, rózsaszerû virága van, a növény jól viseli a jelentõs hõmérsékletkülönbséget a nappal és éjszaka között ugyanúgy, mint a gyakori csapadékot és a magas páratartamú levegõt. A teatermesztéshez megfelelõ hõmérséklet tartomány 18-30 Celsius fok közé esik. A teacserje latin neve: Camellia Sinensis. Már e név is mutatja, hogy rokona az ismert Caméliának.

Hogyan készítsünk jó teát?

Hogyan készítsünk jó teát?

Ha valaki a tea élvezetének akar hódolni, annak egy szaküzletet kell felkeresnie és tanácsot kérnie. Ha elõnyben részesíti az illatos, könnyed teafajtákat, akkor a darjeeling-i vagy a nepáli teák felelnek meg számára. Azonban ha az erõs, testes teákat szereti, akkor az assami, kenyai vagy ceyloni teákat válassza. Minél magasabban fekszik a termõterület, annál finomabb, könnyedebb és illatosabb a tea. Mindez a zöld teára is igaz. Adja át magát az élvezeteknek, és engedje, hogy egy életen át mind újabb és újabb íz, és illatélmények varázsolják el.

Feliratkozás RSS - admin blogja csatornájára