zöld tea

Teakészítés a múltban VIII.

Teakészítés a múltban VIII.Teakészítés a múltban

A kínaiak teája

A teakalács

A tealevélből készült ital, amely Dél-Kínában te (azaz tea), északon pedig ťsa (csa) (azaz csáj), az idők folyamán sok változást, készítési módot ért meg. Emlegetik még: ton, tseh (ce)ôchung (csung), khen (ken) és ming néven is. Ezek a nevek a teakultusz korszakait jelzik.

Teakészítés a múltban

Teakészítés a múltbanTeakészítés a múltban

A teakészítéssel szakácskönyveinkben a 19. sz. elején találkozunk. A teát angol, hollandi, kínai vagy orosz (muszka) néven emlegetik. Elsősorban az angolos készítési módot ajánlják, de enyhébb formában. Ízesítőül a szokottakon kívül a savanykás bort is ajánlják (citrom helyett), ami eléggé elterjedt.
 

Pesti szakácskönyv (Pest, 1843)

Oldalak

Feliratkozás RSS - zöld tea csatornájára