zöld tea

A világ teatermesztő országai -11. Afrika

A világ teatermesztő országai -11. Afrika Teák Afrikából

Burundi

Burundi az 1970-es évek elején kezdte meg a tea kereskedelmi méretű termesztését, és 2002-ben nagyjából 7000 tonna termést állitottak elő. Az ország öt teaüzeme közül négy 1 800 méter tengerszint feletti magasság fölött található. Az elmúlt évek során Ruandához hasonlóan Burundiban is belharcok dúltak, és politikai instabiliás jellemezte az országot, ami a teatermelésre és annak minőségére is hatással volt. Hegyes vidékei és trópusi éghajlata miatt Burundinak - Ruandához hasonlóan - kiváló adottságai vannak a minőségi teatemesztéshez.

A világ teatermesztő országai - 9. Tajvan

A világ teatermesztő országai - 8. Japán

Az első teacserjéket az 1700-as években teleptették az akkori nevén Formosa szigetén (mai nevén Tajvanon). A növényeket Kína Fucsien tartományából hozták, és a sziget északi részén ültették el. Ma a legtöbb teát Tajpej kömyékén termelik. Minden ültetvény 300 méter tengerszint feletti magasság fölött található, ahol a hőmérséklet soha nem megy 13 C alá és 26 C fölé. A teacserjék áprilistól decemberig évente öt alkalommal hoznak új hajtásokat, a legjobb levéltermés május vége és augusztus közepe között szedhető.

A világ teatermesztő országai - 8. Japán

Japán teaszertartás, Matcha zöld tea

A japán teatörténet egyik változata szerint az első teamagokat Dengjó daisi buddhista szerzetes hozta Kínából Kr. u. 805-ben.  Azt is tudni vélik, hogy néhány teamagot elküldtek a jamasirói Togano-o apátjának, és az ebből nevelt, majd Udzsiba vitt növények a mai napig az ország legfinomabb teáit adják. Nagyjából ugyanebben az időben öt nagyobb ültetvényt létesftettek Aszahiban, Kambajasiban, Kiogokuban, Jamanában és Umojiban, amelyek mindegyike a mai napig létezik.

A világ teatermesztő országai - 7. Indonézia

A világ teatermesztő országai - 7. IndonéziaTea szedők az ültetvényen a Lumajang tartomány, Kelet-Jáva, Indonézia

Dél-kínai tenger és a Csendes-óceán között fekvő Indonézia Malajziától Pápua Új-Guineáig húzódó szigetekből áll.  A két legnagyobb szigeten, Jáván és Szumátrán vannak a fő teaültetvények. A 17. század elején a Holland Kelet-indiai Társaság volt felelős az új teaültetvények telepítéséért. Kezdetben Kínából származó magokat használtak, de ezek nem fejlődtek megfelelően, ezért később indiai, Asszámból való cserjékkel kísérleteztek.

A világ teatermesztő országai - 6. Kína

A világ teatermesztő országai - 6. KínaHagyományos kínai teakészítés

Kínában találjuk minőségi teákból a legnagyobb választékot a világon, és ezek nagy része a mai napig kézi munkával készül.

A tea kereskedelmi termesztése Kínában már Kr. e. megkezdődött,  több mint 8000-féle teát ismertek.  A teacserjét azelőtt oda ültették ahol a földművesnek vagy a gazdálkodónak helye volt a családi kisbirtokon, ma azonban exportra termelő, hatalmas teagazdaságok működnek.

A világ teatermesztő országai - 4. India - Nilgiri

A világ teatermesztő országai - India 4.  Nilgiri

A Nilgiri hegység India délnyugati csücskében, a Kerala államtól — amely szintén teatermesztő vidék — Tamilnádu államig húzódó, káprázatos szépségű vidék. A kisebb-nagyobb hegyek közt elefántcsordák járta mezők és dzsungelek váltakoznak. A területen a XIX század közepén indult meg a teatermelés, amikor John Ouchterloney, a brit katonai műszaki alakulat ezredese a Nilgiri hegység feltérképezése közben folyókkal és patakokkal behálózott, egybefüggő érintetlen erdőségre talált.

A világ teatermesztő országai - 3. India - Darjeeling

A világ teatermesztő országai - India 2.  Darjeeling

Inda északkeleti részén, a Himalája hófödte hegyei közé ékelődve, 1800 méter tengerszint feletti magasságban terül el a gyönyörű adottságokkal megáldott Darjeeling, és körülötte csaknem 20 000 hektáron húzódik a darjeelingi teatemesztő vidék. Tiszta időben a távolban a Mount Everest csúcsa rajzolódik ki. A jő minőségú darjeelingi teákat méltán nevezik a teák „champagne”-ának.

Rooibush az öregedés ellen

Rooibush az öregedés ellen Rooibush az öregedés ellen

A rooibush hatékony öregedés elleni orvosságként ajánlják a tudósok

A rooibush régóta ismert hatékony antioxidánsként, most pedig öregedésgátló tulajdonsága miatt kap nagy figyelmet.

A dél-afrikai Nelson Mandela Metropolitan University tudósai felfedezték, hogy a helyi “csodagyógyfű” képes elodázni a korral járó betegségeket, és a ráncokat is távol tartja.

Égesd a zsírt zöld teával!

Égesd a zsírt zöld teával!

Ez történik a testedben, ha zöld teát iszol

Ha 1 csésze zöld teát iszol

Helyettesítsd a reggeli vagy délutáni tejeskávédat egy csésze zöld teával – amely lényegében nem tartalmaz kalóriát – , és máris napi 150 kalóriával kevesebbet juttattál a szervezetedbe. Kutatások szerint ha naponta csak 100 kalóriával spórolsz többet az italaidnak köszönhetően, az akár egy kiló plusz fogyást is jelenthet hat hónap alatt!

Oldalak

Feliratkozás RSS - zöld tea csatornájára