tea

Teakészítés a múltban V.

Teakészítés a múltban V.Teázás a múltban

Teafőzelék

Érdekes adatokat közöl LUSZTIG LIPÓT a Magyar Szakács 1930. februári számában. „Hátsó-Indiában a teát nem isszák, hanem különböző módon elkészítve eszik. Például a tealeveleket sóval, fokhagymával és olajjal keverve — mint főzeléket eszik. Hieg-Haiban szokás, hogy a tealeveleket felgőzölik, a megpuhult tealeveleket a bambusznád üregébe tömik, amely 8 nap múlva fogyasztható. Mégpedig úgy, hogy megsózzák, 3—4 levelet egy csomóba göngyölve szájukba veszik, de csak egy óra múlva kezdik rágni és levét kiszívni.”

 

Teakészítés a múltban III.

Teakészítés a múltban III.Teakészítés a múltban

—Dr. Szerb Zsigmond: Diétás szakácskönyv—-

(Bp.)

„Amily messze esik a mi szürke gondolatvilágunk a színes Kelet fantáziájától, olyannyira leegyszerűsödött a teakultusz itt a rideg Nyugaton, és bármennyire elterjedt is az Európában mindössze alig háromszáz esztendős tea, elkészítési módja az összes népeknél körülbelül azonos. De éppen egyszerűségében rejlik klasszikus volta. És ennek keretén belül fogjuk megtalálni az ezerféle árnyalatot, az angol királyné five o'clock teájától az orosz muzsik mértéktelen teaszopogatásáig.

Lipton - Szatócssegédből tea király

Lipton - Szatócssegédből tea király Korabeli Lipton tea reklám

A mélyből egyenest az égbe, nulláról alapított birodalom – mindez elmondható Sir Thomas Lipton életéről. Pedig ő nem tett mást, csak újra felfedezte a világ számára a teát. Persze mindezen eredmények a szemünkben egy fabatkát sem érnének, ha Lipton amúgy nem nem lett volna elragadó ember, jótékonykodó, remény ezrek számára és egész egyszerűen egy leküzdhetetlen optimista.

A segédmunkástól a milliomosig

Teakészítés a múltban II.

Teakészítés a múltban II.

Rézi néni Szegedi Szakácskönyve

(Bp.—Szeged, 1890)

„A teát mindig csak forrázni, nem pedig főzni kell. Egy kávés kannába, mely 6 személyre elég nagy, adj 6 kis kávéskanállal legjobb fajta kínai teát, önts rá kevés forró vizet és hagyd néhány percig letakarva állni s add föl. Adj mellé cukrot, rumot és jó forralt, de hideg tejsűrűt. Ha a teát még egyszer föl akarod önteni, adj hozzá még egy kanál friss teát és hagyd néhány percig állni. Aztán ismét fölhasználhatod."

 

 

Rooibush kivonat mint napvédelem

Rooibush kivonat mint napvédelemRooibush kivonat mint napvédelem

A Dél-Afrikai Rooibush Tanács jelentése szerint a rooibush visszafordíthatja a bőr károsodásátt, amelyet a nap ártalmas ultraibolya sugarai okoznak.

Ha a bőrünk leégett a napon, a rooibush kivonat képes a rákot megelőző állapotú károsodott sejtek eltávolítására és a gyulladás gátlására – mondta prof. Wentzel Gelderblom, a kutatás egyik vezetője.

Oldalak

Feliratkozás RSS - tea csatornájára