tea

Világörökségi helyszínné válhat az ősi északi tea útvonal

Világörökségi helyszínné válhat az ősi északi tea útvonal

Kína arra törekszik, hogy az ősi északi tea útvonalat UNESCO világörökségi helyszínként ismerjék el. A 13 000 kilométer hosszú kínai-orosz tea útvonal Kína keleti részéről indult, áthaladt a mongol sztyeppéken, és Oroszországban, Szentpétervárnál ért véget, így több mint 200 várost kötött össze.

A keleti kereskedelmi útvonalak a 17. században kibővültek, hogy Kína kincsei eljuthassanak Európába. A tea útvonal a Fujian tartománybeli Wuyi hegységből eredt.

Csökken a first flush tea termelése

Csökken a first flush tea termelése Teaültetvény

Összességében gyengült a teatermelés márciusban az afrikai szárazságok és a hideg kínai tavasz miatt. Azóta Srí Lankát 14 éve nem látott, súlyos áradás érte, amely 194 emberéletet követelt, és problémát okozott a tea szüretelésében és szállításában.

Négy ország, Kína, India, Kenya és Srí Lanka termeli és szállítja a legtöbb teát a világon. Egyik sem számolt be erős termelési eredményről az első negyedév alatt. Kenyában a teatermelés 34,5 százalékkal esett vissza az aszálynak köszönhetően, míg India 16 százalékos visszaesésről számolt be.

Filteres tea - az egyik legjelentősebb találmány

Filteres tea - az egyik legjelentősebb találmányTeafilter, az egyik legnagyszerűbb találmány

Az óra és az internet mellett a filteres tea is szerepel a legnagyobb találmányok listáján

Ha megkérjük a briteket, nevezzék meg minden idők legfontosabb találmányát, biztosak lehetünk benne, hogy egy válaszban egyet fognak érteni. A tíz legfontosabb találmány listáján, a kerék, az óra és a penicillin mellett ott áll a filteres tea. Ez nem csoda egy olyan nemzet esetében, amely olyan mértékben rabja a teának, hogy állítólag 60 milliárd csésze teát főz évente.

Teakészítés a múltban XII.

Teakészítés a múltban XII.Teakészítés a múltban

Fiumei Kávébehozatali Társaság teakészítési tanácsai:

 

A teát nem szabad főzni, hanem forrázni, no ez csak „nyelvi kérdés”, mert a továbbiakban pontosan kapjuk a teakészítés receptjét.

„I. A teát tartsuk lehetőleg légmentesen lezárva.

A leforrázott tea ne kerüljön fémmel érintkezésbe, hanem üveggel vagy porcelánnal. (Egyes helyeken pláne ezüstkannába öntik a teát.)

A teához szükséges vizet csak oly edényben szabad felforralni, amelyben vízen kívül még soha semmi mást nem főztek vagy forraltak.

Tea, társadalmi osztályok és egyéb brit szokások

Tea, társadalmi osztályok és egyéb brit szokások

Amikor társadalmi helyzetről és brit szokásokról van szó, a kis dolgok – mint a teafogyasztás, a nyaralás és a vásárlás – sokat elárulnak a britekről.

A tea, az akcentusok, a sporttevékenységek és a sorban állás sok brit életre szóló rögeszméje. Leginkább azonban talán mások társadalmi osztályával szeret foglalkozni nemzetük. Buzgón vonják le következtetéseket mások osztályára, társadalmi helyzetére, iskolázottságára és jólétére nézve.

Tehát ez embernek óvatosnak kell lennie, amikor a brit néppel vegyül – társadalmi szenzoruk mindig működésben van.

Sose forraljuk fel kétszer a vizet teafőzéskor!

Sose forraljuk fel kétszer a vizet teafőzéskor! A teafőzés titkai

Amikor George Orwell megírta sokak által időtlennek tartott útmutatóját a jó tea elkészítéséhez, 11 alapelvet fektetett le a kanna előzetes felmelegítésétől a tea kevergetéséig miközben tejet öntünk bele.

Orwell szerint a víznek feltétlenül forrásban kell lennie, mielőtt a kannába öntjük, de ahhoz nem ragaszkodott, hogy a vizet csak egyszer szabad felforralni.

Úgy tűnik azonban, legalábbis ezen a ponton, hogy tévedett. Nagy-Britannia vezető teaszakértői most úgy vélik, a teához használt vizet sosem szabad egynél többször felforralni.

Teakészítés a múltban XI.

Teakészítés a múltban XI.Teakereskedelem a múltban Magyarországon

Két híres cég Fiuméből küldte szét teáit postán a megrendelőknek. Az egyi a Fratelli Deisinger cég volt, amelyet 1897-ben alapítottak, a másik pedig az 1899-ben létesült Fiumei Kávébehozatali Társaság. Mind a két cég fontosnak tartotta árui propagálását. Színes prospektusok kínálták portékáikat, amelyekben a teákról részletes leírást adtak, sőt teakészítési recepteket is közöltek.

A Fratelli Deisinger cég

Teakészítés a múltban V.

Teakészítés a múltban V.Teázás a múltban

Teafőzelék

Érdekes adatokat közöl LUSZTIG LIPÓT a Magyar Szakács 1930. februári számában. „Hátsó-Indiában a teát nem isszák, hanem különböző módon elkészítve eszik. Például a tealeveleket sóval, fokhagymával és olajjal keverve — mint főzeléket eszik. Hieg-Haiban szokás, hogy a tealeveleket felgőzölik, a megpuhult tealeveleket a bambusznád üregébe tömik, amely 8 nap múlva fogyasztható. Mégpedig úgy, hogy megsózzák, 3—4 levelet egy csomóba göngyölve szájukba veszik, de csak egy óra múlva kezdik rágni és levét kiszívni.”

 

Teakészítés a múltban III.

Teakészítés a múltban III.Teakészítés a múltban

—Dr. Szerb Zsigmond: Diétás szakácskönyv—-

(Bp.)

„Amily messze esik a mi szürke gondolatvilágunk a színes Kelet fantáziájától, olyannyira leegyszerűsödött a teakultusz itt a rideg Nyugaton, és bármennyire elterjedt is az Európában mindössze alig háromszáz esztendős tea, elkészítési módja az összes népeknél körülbelül azonos. De éppen egyszerűségében rejlik klasszikus volta. És ennek keretén belül fogjuk megtalálni az ezerféle árnyalatot, az angol királyné five o'clock teájától az orosz muzsik mértéktelen teaszopogatásáig.

Oldalak

Feliratkozás RSS - tea csatornájára