klasszikus teakeverék

A tea fokozza a kreativitást

A tea fokozza a kreativitást Pu erh tea

A tea fokozza a kreativitást: még egy jó indok a teafogyasztásra

Egy tanulmány szerint a tea hozzájárul a tiszta tudathoz és a könnyebb összpontosításhoz, ezzel serkenti kreativitásunkat. A kutatók úgy találták, hogy a teában található koffein és teanin javítja a figyelmet és az éberséget. Azt állítják, a hatásokat a tea elfogyasztása után néhány percen belül érzékelni lehet.

Tea tejjel?

Tea tejjel?Tea tejjel

A tea jót tesz a szívnek - tej hozzáadásával azonban megsemmisítjük a jótékony hatást

A teafogyasztók bizonyos mértékű védelmet élvezhetnek a szívbetegségek ellen. Ha azonban tejet kevernek teájukba - mint ahogy azt a brit populáció nagy része teszi -, a jótékony hatás teljesen eltűnik; fedték fel a kutatók.

A teáról régóta úgy tartják, hogy jótékony hatással van a szívre és segíthet a rák megelőzésében. Német kutatók felfedezései a tejről azoban azt sugallják, újra kell értékelni a tea rákmegelőző hatását.

Világörökségi helyszínné válhat az ősi északi tea útvonal

Világörökségi helyszínné válhat az ősi északi tea útvonal

Kína arra törekszik, hogy az ősi északi tea útvonalat UNESCO világörökségi helyszínként ismerjék el. A 13 000 kilométer hosszú kínai-orosz tea útvonal Kína keleti részéről indult, áthaladt a mongol sztyeppéken, és Oroszországban, Szentpétervárnál ért véget, így több mint 200 várost kötött össze.

A keleti kereskedelmi útvonalak a 17. században kibővültek, hogy Kína kincsei eljuthassanak Európába. A tea útvonal a Fujian tartománybeli Wuyi hegységből eredt.

Teakészítés a múltban

Teakészítés a múltbanTeakészítés a múltban

A teakészítéssel szakácskönyveinkben a 19. sz. elején találkozunk. A teát angol, hollandi, kínai vagy orosz (muszka) néven emlegetik. Elsősorban az angolos készítési módot ajánlják, de enyhébb formában. Ízesítőül a szokottakon kívül a savanykás bort is ajánlják (citrom helyett), ami eléggé elterjedt.
 

Pesti szakácskönyv (Pest, 1843)

A világ teatermesztő országai - 5. Sri Lanka/Ceylon

A világ teatermesztő országai - 5. Sri Lanka/Ceylon Teagyár Nuwara Eliyában

Az 1860-as évekig Srí Lanka (akkori nevén Ceylon) szigetének legfőbb árucikke a kávé volt. 1869-ben azonban a kávérozsda nevű üszöggomba csaknem az összes kávécserjét kipusztltotta, így a teljes összeomlás elkerülése érdekében az ültetvényeseknek más termény után kellett nézniül. A Loolecondera Estate tulajdonosai már az 1850-es évek végén érdeklődtek a teatermesztés iránt, és akkotájt a szigetre érkezett skót James Taylort bízták meg azzal, a következő évben 7,6 hektáron vesse el az első teamagvakat.

A világ teatermesztő országai - 4. India - Nilgiri

A világ teatermesztő országai - India 4.  Nilgiri

A Nilgiri hegység India délnyugati csücskében, a Kerala államtól — amely szintén teatermesztő vidék — Tamilnádu államig húzódó, káprázatos szépségű vidék. A kisebb-nagyobb hegyek közt elefántcsordák járta mezők és dzsungelek váltakoznak. A területen a XIX század közepén indult meg a teatermelés, amikor John Ouchterloney, a brit katonai műszaki alakulat ezredese a Nilgiri hegység feltérképezése közben folyókkal és patakokkal behálózott, egybefüggő érintetlen erdőségre talált.

Az "ötórai tea" kialakulása

Az "ötórai tea" kialakulása

Az 1800-as évekig bármely napszakban fogyasztottak teát, persze akik viszonylag magas ára ellenére megtehették, különösen az esti vacsora utáni teázás volt divatos. Nem létezett a mai "ötórai" vagy délutáni teaidő, ahogy manapság divatos. A délutáni teaivás brit szokása Anna bredfordi hercegnőnek köszönhető. A hercegnő délutánonként rendszeres rosszullétre, gyengeségre panaszkodott, ezért a személyzettől teát és teasüteményt rendelt szobájába. Néhány hét alatt annyira megkedvelte új szokását, hogy barátait is meginvitálta délutánonként.

Feliratkozás RSS - klasszikus teakeverék csatornájára