kínai tea

Teakészítés a múltban XII.

Teakészítés a múltban XII.Teakészítés a múltban

Fiumei Kávébehozatali Társaság teakészítési tanácsai:

 

A teát nem szabad főzni, hanem forrázni, no ez csak „nyelvi kérdés”, mert a továbbiakban pontosan kapjuk a teakészítés receptjét.

„I. A teát tartsuk lehetőleg légmentesen lezárva.

A leforrázott tea ne kerüljön fémmel érintkezésbe, hanem üveggel vagy porcelánnal. (Egyes helyeken pláne ezüstkannába öntik a teát.)

A teához szükséges vizet csak oly edényben szabad felforralni, amelyben vízen kívül még soha semmi mást nem főztek vagy forraltak.

Teakészítés a múltban VIII.

Teakészítés a múltban VIII.Teakészítés a múltban

A kínaiak teája

A teakalács

A tealevélből készült ital, amely Dél-Kínában te (azaz tea), északon pedig ťsa (csa) (azaz csáj), az idők folyamán sok változást, készítési módot ért meg. Emlegetik még: ton, tseh (ce)ôchung (csung), khen (ken) és ming néven is. Ezek a nevek a teakultusz korszakait jelzik.

A világ teatermesztő országai - 6. Kína

A világ teatermesztő országai - 6. KínaHagyományos kínai teakészítés

Kínában találjuk minőségi teákból a legnagyobb választékot a világon, és ezek nagy része a mai napig kézi munkával készül.

A tea kereskedelmi termesztése Kínában már Kr. e. megkezdődött,  több mint 8000-féle teát ismertek.  A teacserjét azelőtt oda ültették ahol a földművesnek vagy a gazdálkodónak helye volt a családi kisbirtokon, ma azonban exportra termelő, hatalmas teagazdaságok működnek.

Feliratkozás RSS - kínai tea csatornájára