fekete tea

Csökken a first flush tea termelése

Csökken a first flush tea termelése Teaültetvény

Összességében gyengült a teatermelés márciusban az afrikai szárazságok és a hideg kínai tavasz miatt. Azóta Srí Lankát 14 éve nem látott, súlyos áradás érte, amely 194 emberéletet követelt, és problémát okozott a tea szüretelésében és szállításában.

Négy ország, Kína, India, Kenya és Srí Lanka termeli és szállítja a legtöbb teát a világon. Egyik sem számolt be erős termelési eredményről az első negyedév alatt. Kenyában a teatermelés 34,5 százalékkal esett vissza az aszálynak köszönhetően, míg India 16 százalékos visszaesésről számolt be.

Filteres tea - az egyik legjelentősebb találmány

Filteres tea - az egyik legjelentősebb találmányTeafilter, az egyik legnagyszerűbb találmány

Az óra és az internet mellett a filteres tea is szerepel a legnagyobb találmányok listáján

Ha megkérjük a briteket, nevezzék meg minden idők legfontosabb találmányát, biztosak lehetünk benne, hogy egy válaszban egyet fognak érteni. A tíz legfontosabb találmány listáján, a kerék, az óra és a penicillin mellett ott áll a filteres tea. Ez nem csoda egy olyan nemzet esetében, amely olyan mértékben rabja a teának, hogy állítólag 60 milliárd csésze teát főz évente.

Teakészítés a múltban XII.

Teakészítés a múltban XII.Teakészítés a múltban

Fiumei Kávébehozatali Társaság teakészítési tanácsai:

 

A teát nem szabad főzni, hanem forrázni, no ez csak „nyelvi kérdés”, mert a továbbiakban pontosan kapjuk a teakészítés receptjét.

„I. A teát tartsuk lehetőleg légmentesen lezárva.

A leforrázott tea ne kerüljön fémmel érintkezésbe, hanem üveggel vagy porcelánnal. (Egyes helyeken pláne ezüstkannába öntik a teát.)

A teához szükséges vizet csak oly edényben szabad felforralni, amelyben vízen kívül még soha semmi mást nem főztek vagy forraltak.

Sose forraljuk fel kétszer a vizet teafőzéskor!

Sose forraljuk fel kétszer a vizet teafőzéskor! A teafőzés titkai

Amikor George Orwell megírta sokak által időtlennek tartott útmutatóját a jó tea elkészítéséhez, 11 alapelvet fektetett le a kanna előzetes felmelegítésétől a tea kevergetéséig miközben tejet öntünk bele.

Orwell szerint a víznek feltétlenül forrásban kell lennie, mielőtt a kannába öntjük, de ahhoz nem ragaszkodott, hogy a vizet csak egyszer szabad felforralni.

Úgy tűnik azonban, legalábbis ezen a ponton, hogy tévedett. Nagy-Britannia vezető teaszakértői most úgy vélik, a teához használt vizet sosem szabad egynél többször felforralni.

Teakészítés a múltban XI.

Teakészítés a múltban XI.Teakereskedelem a múltban Magyarországon

Két híres cég Fiuméből küldte szét teáit postán a megrendelőknek. Az egyi a Fratelli Deisinger cég volt, amelyet 1897-ben alapítottak, a másik pedig az 1899-ben létesült Fiumei Kávébehozatali Társaság. Mind a két cég fontosnak tartotta árui propagálását. Színes prospektusok kínálták portékáikat, amelyekben a teákról részletes leírást adtak, sőt teakészítési recepteket is közöltek.

A Fratelli Deisinger cég

Teakészítés a múltban VIII.

Teakészítés a múltban VIII.Teakészítés a múltban

A kínaiak teája

A teakalács

A tealevélből készült ital, amely Dél-Kínában te (azaz tea), északon pedig ťsa (csa) (azaz csáj), az idők folyamán sok változást, készítési módot ért meg. Emlegetik még: ton, tseh (ce)ôchung (csung), khen (ken) és ming néven is. Ezek a nevek a teakultusz korszakait jelzik.

Teakészítés a múltban V.

Teakészítés a múltban V.Teázás a múltban

Teafőzelék

Érdekes adatokat közöl LUSZTIG LIPÓT a Magyar Szakács 1930. februári számában. „Hátsó-Indiában a teát nem isszák, hanem különböző módon elkészítve eszik. Például a tealeveleket sóval, fokhagymával és olajjal keverve — mint főzeléket eszik. Hieg-Haiban szokás, hogy a tealeveleket felgőzölik, a megpuhult tealeveleket a bambusznád üregébe tömik, amely 8 nap múlva fogyasztható. Mégpedig úgy, hogy megsózzák, 3—4 levelet egy csomóba göngyölve szájukba veszik, de csak egy óra múlva kezdik rágni és levét kiszívni.”

 

Oldalak

Feliratkozás RSS - fekete tea csatornájára