fekete tea

Teakészítés a múltban VIII.

Teakészítés a múltban VIII.Teakészítés a múltban

A kínaiak teája

A teakalács

A tealevélből készült ital, amely Dél-Kínában te (azaz tea), északon pedig ťsa (csa) (azaz csáj), az idők folyamán sok változást, készítési módot ért meg. Emlegetik még: ton, tseh (ce)ôchung (csung), khen (ken) és ming néven is. Ezek a nevek a teakultusz korszakait jelzik.

Teakészítés a múltban V.

Teakészítés a múltban V.Teázás a múltban

Teafőzelék

Érdekes adatokat közöl LUSZTIG LIPÓT a Magyar Szakács 1930. februári számában. „Hátsó-Indiában a teát nem isszák, hanem különböző módon elkészítve eszik. Például a tealeveleket sóval, fokhagymával és olajjal keverve — mint főzeléket eszik. Hieg-Haiban szokás, hogy a tealeveleket felgőzölik, a megpuhult tealeveleket a bambusznád üregébe tömik, amely 8 nap múlva fogyasztható. Mégpedig úgy, hogy megsózzák, 3—4 levelet egy csomóba göngyölve szájukba veszik, de csak egy óra múlva kezdik rágni és levét kiszívni.”

 

Teakészítés a múltban II.

Teakészítés a múltban II.

Rézi néni Szegedi Szakácskönyve

(Bp.—Szeged, 1890)

„A teát mindig csak forrázni, nem pedig főzni kell. Egy kávés kannába, mely 6 személyre elég nagy, adj 6 kis kávéskanállal legjobb fajta kínai teát, önts rá kevés forró vizet és hagyd néhány percig letakarva állni s add föl. Adj mellé cukrot, rumot és jó forralt, de hideg tejsűrűt. Ha a teát még egyszer föl akarod önteni, adj hozzá még egy kanál friss teát és hagyd néhány percig állni. Aztán ismét fölhasználhatod."

 

 

Teakészítés a múltban

Teakészítés a múltbanTeakészítés a múltban

A teakészítéssel szakácskönyveinkben a 19. sz. elején találkozunk. A teát angol, hollandi, kínai vagy orosz (muszka) néven emlegetik. Elsősorban az angolos készítési módot ajánlják, de enyhébb formában. Ízesítőül a szokottakon kívül a savanykás bort is ajánlják (citrom helyett), ami eléggé elterjedt.
 

Pesti szakácskönyv (Pest, 1843)

Oldalak

Feliratkozás RSS - fekete tea csatornájára