fekete tea

Teakészítés a múltban II.

Teakészítés a múltban II.

Rézi néni Szegedi Szakácskönyve

(Bp.—Szeged, 1890)

„A teát mindig csak forrázni, nem pedig főzni kell. Egy kávés kannába, mely 6 személyre elég nagy, adj 6 kis kávéskanállal legjobb fajta kínai teát, önts rá kevés forró vizet és hagyd néhány percig letakarva állni s add föl. Adj mellé cukrot, rumot és jó forralt, de hideg tejsűrűt. Ha a teát még egyszer föl akarod önteni, adj hozzá még egy kanál friss teát és hagyd néhány percig állni. Aztán ismét fölhasználhatod."

 

 

Teakészítés a múltban

Teakészítés a múltbanTeakészítés a múltban

A teakészítéssel szakácskönyveinkben a 19. sz. elején találkozunk. A teát angol, hollandi, kínai vagy orosz (muszka) néven emlegetik. Elsősorban az angolos készítési módot ajánlják, de enyhébb formában. Ízesítőül a szokottakon kívül a savanykás bort is ajánlják (citrom helyett), ami eléggé elterjedt.
 

Pesti szakácskönyv (Pest, 1843)

Oldalak

Feliratkozás RSS - fekete tea csatornájára