Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet teánkból?
Az antioxidánsoktól a vasfelszívódásig: hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet teánkból?
A tudósok szerint a teának különböző jótékony hatásai vannak, de hogyan tudunk belőle a legjobban egészségbombát készíteni?
Néhány tipp:
Kerüljük a tejet
Vagy ne. A tea nagyjából tízszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a gyümölcsök vagy a zöldségek, tehát érdemes megfontolni. Bizonyos tanulmányok kimutatták, hogy a tej csökkenti a teában található antioxidánsok biológiai hasznosulását. Más tanulmányok pedig úgy találták, nincs különbség. Még nem született végleges ítélet e téren.
Válasszuk a zöldet
A fekete, a fehér és a zöld tea ugyanabból a növényből származik: a camellia sinesis-ből. A különbség csupán a szüret idejében és a fermentáció mértékében rejlik. A szív- és érrendszeri egészséggel és a testsúly szabályozásával összekötött katekinek a tea minden fajtájában megtalálhatók, a fermentáció azonban hatással van rájuk, így a legnagyobb mértékben a zöld és a fehér teákban találhatók meg.
Ne rázzuk fel
Ne is csapkodjuk és ne is verjük fel az edényben. Ezzel növelhetjük a felszabaduló csersavak mennyiségét, amelyek nem csupán keserűek, de össze is tudnak kapcsolódni a vasmolekulákkal – a nemrég elfogyasztott ételekben –, és ezzel megakadályozzák a vas felszívódását.
Főzzük 20 percig
Ez az a pont, ahol a bioaktív összetevők – katekinek, teanin stb. – 80%-a felszabadul. Kissé kényelmetlen? Talán visszataszító is? Elégedjünk meg 2-3 perccel; ekkor a katekinek 60%-a és a teanin 80%-a fel tud szívódni. Alternatív megoldásként áztassuk a teát 30 másodpercig, majd a bögrét (a teával együtt) tegyük mikrohullámú sütőbe egy percre, ezzel a jótékony hatású összetevők szintjét a három perces szintre hozhatjuk fele annyi idő alatt.
Forrás: www.theguardian.com