A tea egészségesebb a víznél?

2011. május 11. - 15:05

A BBC legolvasottabb cikke lett az a beszámoló, melyet a European Journal of Clinical Nutrition által publikált kutatásról írtak. A kutatás annak ellenére sorol fel számos pozitív élettani hatást, hogy a szigetországi teafogyasztókat és teafogyasztást vizsgálta - azaz ebben az esetben elenyésző mennyiségü a zöld tea fogyasztása, ám annál több sűrű fekete tea fogyasztása tejjel. A kutatás rácáfol arra a sokat hangoztatott nézetre, hogy a tea dehidrál, így a londoni Kings College kutatói szerint a vízhez (és ásványvízhez) képest fogyasztása pozitív élettani hatással jár. Kiemelkedőnek találták a tea szerepét a szívbetegségek megelőzésében, ami a kutatók szerint a tea antioxidáns flavonoidjainak köszönhető. Az eredmények szerint napi három vagy négy csésze tea jelentősen csökkenti egy szívroham valószínűségét. Hasonlóan pozitív, ám gyengébb hatást mutattak ki egyes rák fajták kialakulási valószínűségének csökkentése, a csontok megerősödése illetve a fogszuvasodás csökkenése tekintetében is.