assam tea

Teakészítés a múltban

Teakészítés a múltbanTeakészítés a múltban

A teakészítéssel szakácskönyveinkben a 19. sz. elején találkozunk. A teát angol, hollandi, kínai vagy orosz (muszka) néven emlegetik. Elsősorban az angolos készítési módot ajánlják, de enyhébb formában. Ízesítőül a szokottakon kívül a savanykás bort is ajánlják (citrom helyett), ami eléggé elterjedt.
 

Pesti szakácskönyv (Pest, 1843)

A világ teatermesztő országai - 4. India - Nilgiri

A világ teatermesztő országai - India 4.  Nilgiri

A Nilgiri hegység India délnyugati csücskében, a Kerala államtól — amely szintén teatermesztő vidék — Tamilnádu államig húzódó, káprázatos szépségű vidék. A kisebb-nagyobb hegyek közt elefántcsordák járta mezők és dzsungelek váltakoznak. A területen a XIX század közepén indult meg a teatermelés, amikor John Ouchterloney, a brit katonai műszaki alakulat ezredese a Nilgiri hegység feltérképezése közben folyókkal és patakokkal behálózott, egybefüggő érintetlen erdőségre talált.

A világ teatermesztő országai - 2. India - Assam

A világ teatermesztő országai - India 2.  Assam

Az asszámi teát a Brahmaputra-völgy két oldalán termesztik. Ez a világ legnagyobb fekete tea termelő  régiója. A XX. század végére, nagyjából 155 évvel azután, hogy az első teásláda megétkezett Londonba, Asszám 2000 teaültetvényén 450000 tonnányi rekordtermést jegyeztek — ez India 840000 tonnás össztermésének több mint felét tette ki.

Feliratkozás RSS - assam tea csatornájára